2013. július 29., hétfő

Bécs, a Múzeum negyed, SzG3



A Museumsplatz-al szemben, az utca túloldalán található a Múzeum negyed.

A császári istállóknak és kocsiszíneknek egykor otthont adó Museums Quartier Bécs ma a világ egyik legnagyobb kulturális központja. Az istálló barokk épületében felépített központ elkészültét 20 év vitája előzte meg. Azután mégis sikerült egyezséget kötni, mely alapján a császári istállók barokk arculatát a puritánul egyszerű modern épületekkel, így a Leopold Múzeum fehér mészkőkockájával és a Ludwig Alapítvány Modern Művészet Múzeumának sötétszürke bazalttömbjével vegyítő nagyszerű és sokoldalú komplexum valóban páratlan élményt kínál. Rendkívül sok (több mint 20 kulturális) intézmény található itt a klasszikus Szépművészeti Múzeumtól kezdve a film-, színház- és táncművészeti, építészeti, új média- és kreatív gyermekfoglalkoztató központokon át a látogatókat kiszolgáló üzletekig, kávézókig és éttermekig.

A Museums Quartier főbb kulturális létesítményei: 

Leopold Museum - Az osztrák művészet Leopold-gyűjteményének több mint 5000 műalkotásból álló anyagát jó öt évtizeden keresztül gyűjtötte össze Rudolf Leopold. A tárlat öt emeleten helyezkedik el. Egyik értéke a világ legnagyobb Egon Schiele-gyűjteménye (a második emeleten), együtt számos expresszionista festménnyel és a két világháború közötti korszak osztrák alkotásaival. 

ZOOM Kindermuseum - Ez az élettől vibráló intézmény rendhagyó módon vezeti be a kis látogatókat a múzeumok világába kisgyermekkortól 12 éves korig. Célja az, hogy a kiállítási tárgyak segítségével a gyerekek játékosan fedezzék fel és sajátítsák el a sokféle kulturális ismeretet. Amíg az idősebbek a ZOOM Lab rejtelmeivel ismerkednek, a kisebbek szüleik társaságában elmerülhetnek a ZOOM Óceánban. 

Ludwig Alapítvány Modern Művészet Múzeuma (MUMOK) - A MUMOK-ban található Európa egyik legnagyobb modern és kortárs művészeti tárlata. Az itt bemutatott irányzatok az amerikai pop arttól, a fotórealizmustól, a fluxustól, a nouveau réalism-tól a bécsi akcionizmusig, az arte poverától a koncepcionális és minimalista művészetig terjednek, de jelen van a közép- és kelet-európai kortárs művészet is. A galériák történeti és kronológiai elrendezésben helyezkednek el öt szinten (ebből kettő földalatti). 

Tabakmuseum - Az állandó kiállítás a dohánykultúra elterjedését és fejlődését mutatja be 1492-től kezdve egészen napjaink jelentős gazdasági tényezőjévé válásáig. Ritkaságokat is láthatunk itt, például dohányzókészleteket, tubákos szelencéket, régi pipákat és cigarettásdobozokat. 

Kunsthalle Wien - Az újításnak és kreativitásnak szentelt meghökkentő, vörös téglás épület a nemzetközi és kortárs művészet első számú bécsi bemutatóterme és a város legjelentősebb olyan fóruma, amely helyet ad az interdiszciplináris művéseti ágaknak (kísérletező építészet, videó, fényképészet, film és média art). 

Architekturzentrum Wien - Az itt található állandó kiállítás a 20. század építészetének tematikus és strukturális sokszínűségével foglalkozik. Célja a nagyközönség megismertetése az építészettel az új építészeti alkotások bemutatása révén. Az állandó tárlatot évente négy-hat, a modern építészetet építészettörténeti összefüggésekben láttató időszakos kiállítás egészíti ki.

(forrás: http://www.vho.at/guide/museums_quartier.hu.html)

Vissza a főoldalra (katalógus)

a Múzeum negyed
a Leopold múzeum
a MUMOK

Vissza a főoldalra (katalógus)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése